
Avsiktsförklaring | Referensperson
Syftet
Syftet med denna hemsida är att ge dig information om vad avsiktsförklaringar är och hur de används för att bidra med kompetent personal inom branschen. I samband med vår ansökan vill Myndigheten för yrkeshögskolan att vi gör en undersökning via ett formulär online riktad till olika aktörer inom branschen för att bygga en lägesbild över framtida praktik- och rekryteringsbehov.
Vi är OCELLUS
Vi på OCELLUS AB tycker att det är viktigt att det finns tillgång till gedigna BIM/GIS-utbildningar av hög kvalitet som ligger i framkant gällande programvaror och arbetsmarknadens efterfrågan. Vi har sedan år 2000 bedrivit utbildningar inom Geografisk IT och geodata och det är nu dags för oss att lämna in en ansökan för vår nya yrkeshögskoleutbildning, GeoBIM integratör.
GeoBIM Integratör
Utbildningen fokuserar på praktisk integrering av BIM och GIS, men även på de närliggande teoretiska aspekterna. I utbildningen får man bland annat lära sig framtidstekniker inom tillämpningar av geospatial data för inomhusbruk, 3D GIS, digitala tvillingar och stadsmodeller samt skapa förståelse för processerna kring hållbar samhällsplanering och AI. Detta gör utbildningen helt unik i sitt slag.
-
De flesta av våra studerande är över 30 år och generellt har många av dem en tidigare utbildning och/eller yrkeserfarenhet. Efter avslutad utbildning har de studerande en gedigen kunskap i GIS och BIM och ska inneha den kunskap som krävs för att möta branschens förväntningar och behov.
GeoBIM Integratör är praktisk utbildning och fokuserar på kopplingen mellan GIS och BIM.
Utbildningen är tvåårig och genomförs helt på distans, vilket innebär att vi har hela landet som upptagningsområde. De studerande har tillgång till ett virtuellt klassrum och en molnbaserad servermiljö med övningsdata, föreläsningar och programvaror.
Utbildningen GeoBIM Integratör är en helt ny satsning.
-
På YH-utbildningar varvas teori med praktik, kallad LIA, Lärande i Arbete.
LIA ger praktisk erfarenhet för de studerande, men också ett mervärde för organisationen genom att en LIA-praktik kan ge kostnadsfri hjälp att skapa, anpassa, utreda eller presentera något som företaget/organisationen har nytta av. Det ger också möjligheten att vara med och forma en utbildning man värdesätter som företag och att göra en skarp utvärdering av kandidater till en framtida anställning. Organisationen utser en handledare som introducerar en eller två studerande till uppgiften och svarar på frågor som kan uppstå. Handledaren ger också ett omdöme efter fullföljd LIA. Mer information om LIA ur arbetsplatsens perspektiv finns på myndighetens hemsida.
-
En YH-utbildning kan vara 6 månader (100 YH poäng) eller längre och uppfyller europeisk standard (Europass). Den ligger under Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) som granskar ansökningar från de företag som vill utbilda. Målet med YH är att utbilda studenter som är attraktiva för arbetsmarknaden, vilket görs genom att:
Utbildningar genomförs på områden där det finns ett rekryteringsbehov i närtid.
Teori varvas med praktik så att studenterna kan vara produktiva på sin nya arbetsplats direkt efter genomgången utbildning.
Kort om yrkeshögskolan: LÄS MER
-
Då BIM och GIS är väl etablerade tekniker sedan många år tillbaka, har de fram till de senaste åren inte verkat särskilt sinns emellan, något som har börjat ändrats den sista tiden. Digitaliseringen, den gröna omställningen och tillgång till öppna data är några av faktorerna som driver dessa tekniker mot varandra och marknaden bedöms växa explosionsartat inom den närmsta framtiden. Tyvärr hindras utvecklingen i Sverige av brist på samordning och gemensamma mål.
I en debattartikel skriver branschorganisationerna BIM Alliance, Geoforum, Kartografiska sällskapet, Samhällsbyggarna och Föreningen Sveriges Stadsbyggare om potentialen i en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess och dess utmaningar i Sverige.
För att säkerställa att utbildningarna möter verkliga behov genomför Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) analyser av arbetsmarknadens behov tillsammans med branschorganisationer.
Den senaste analysen visar bland annat på ett stort behov av utbildningar inom Geodata, däribland GIS. Geoforum hör till dem som agerat rådgivare i analysen. Här är ett inlägg av Geoforum med en länk till den senaste rapporten från Myndigheten för Yrkeshögskolan, som bland annat drar slutsatsen att GIS kommer att fortsätta vara en eftersökt kompetens på arbetsmarknaden. LÄS MER
På uppdrag av regeringen har även Lantmäteriet skapat och publicerat en kartläggning kring kompetensförsörjningen inom geodataområdet i december 2021 och de skriver bland annat: ”Geodataområdet är inne i en period av stor utveckling. Detta gäller samtliga sektorer. Det finns en samstämmighet kring att det kommer att finnas för få personer på arbetsmarknaden som har den utbildningsbakgrund som kommer att krävas för att kunna ta hand om/förstå de möjligheter som finns för utveckling. Sammanfattningsvis är bedömningen att utvecklingsbehovet framåt kommer att öka för alla befintliga medarbetare inom geodatabranschen. Dubbla kompetenser behövs hos de flesta yrkeskategorier, dvs verksamhetskompetens tillsammans med GIS.” LÄS MER
Avsiktsförklaring?
En avsiktsförklaring är ett webbformulär som beskriver en organisations preliminära intentioner och åtaganden när det gäller socialt ansvarstagande och hållbarhet. Formuläret är inte på något vis bindande, utan snarare en indikation på hur situationen kan se ut. Avsiktsförklaringar kan hjälpa organisationer att främja långsiktig hållbarhet och detta kan bidra till att främja en hållbar utveckling både inom organisationen och i samhället som helhet.
Branschen vinner!
Genom att vara med och skapa utbildningar inom branschen kan du som arbetsgivare och praktik-mottagare dra nytta av en rad fördelar. Genom att samarbeta för att utveckla branschspecifika utbildningar kan du se till att er framtida personal får den kunskap och de färdigheter som krävs för att vara framgångsrika inom branschen.
Samhällsansvar
Låt oss tillsammans bygga en bättre framtid för alla genom att ta ansvar och arbeta för en hållbar och blomstrande bransch. Vi behöver kunniga medarbetare och det är nu du kan göra skillnad genom att stödja våra ansökningar.
Vad händer efter att du besvarat formuläret?
För att dina svar ska kunna tillgodoräknas krävs det att du försäkrar att uppgifterna du lämnat in är riktiga. Detta sker enkelt via en länk Myndigheten för Yrkeshögskolan skickar ut efter att vi lagt in ert svar i webbansökan under perioden april-maj. Att bekräfta uppgifterna är oerhört viktigt för att svaren ska kunna användas, men innebär fortfarande inget som helst åtagande för dig eller företaget/organisationen.
Länkar och styrdokument
Här hittar du ytterligare information | om du vill veta mer tar vi självklart ett samtal med dig.
Vill du veta mer?
Kontakta oss så hör vi av oss så snabbt vi kan.